• Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater
  • Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater
  • Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater
  • Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater
  • Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater
  • Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater

Competition - Trois-Rivières sur Saint-Laurent Amphitheater

Ville de Trois-Rivières

Category

Culture , Public spaces and parks , Competition


Client

Ville de Trois-Rivières


Location

Trois-Rivières, Québec / Canada

Date

2010


Budget

-

Area

-


Credits

English version comming soon.


Description

In keeping with the site’s industrial past and constant exposure to the forces of nature, a key aspect of this design was to reconnect the site with its history. The location of the amphitheater had on the one hand to meet urban-planning objectives by becoming the focal point of the Trois-Rivières sur Saint-Laurent development and on the other hand, to make the amphitheater a veritable landmark on the same scale as the city and the river.

The reconverted hangar, with a hotel added to the top floors, serves as a link between the new park and the existing promenade. Conceived as a huge park, the site gains three new buildings, each with different atmospheres and functions that provide a diversity of unique experiences and opportunities for artistic creation and improvised performances during the various festivals held in Trois-Rivières.

The stage tower is positioned in line with Rue des Draveurs to maximize its monumental impact. Reminiscent of a huge pile of wood, the stage tower is a nod to the presence of the Canadian International Paper Company on the site in earlier days. This monument to the site’s history, and that of the city, is surrounded by its related facilities, housed under large white roofs. The staggered position of the roofs bring to mind the huge plates of ice that push up against the site every winter. The concert venue faces northeast, to minimize noise pollution on the surrounding environment as well as the potential impact of city noise on performances at the amphitheater. This orientation also provides expansive views of the surrounding natural environment while the parterre blends seamlessly with the park grounds.

Atop the stage tower, a luminous white restaurant perches delicately on a panoramic rooftop patio, forming the apex of Trois-Rivières’s cultural beacon