• Roy-Boulet House
  • Roy-Boulet House
  • Roy-Boulet House
  • Roy-Boulet House
  • Roy-Boulet House

Roy-Boulet House

M. Sam Roy et Mme Mélanie Boulet

Category

Residential


Client

M. Sam Roy et Mme Mélanie Boulet


Location

Quebec (Quebec) / Canada

Date

2011


Budget

-

Area

-


Credits

ABCP architecture

Photos © ABCP architecture


Awards and mentions

  • Finalist for the NOBILIS Award


Description

The initial project involved the renovation and expansion of a bungalow typical of the area around Parc Lemoyne in the Sillery/Sainte-Foy borough. For cost reasons, it was decided that it would be better to design a new building but using essentially the same concept as at the outset.

The house’s two stories are divided into two separate parts by a horizontal and vertical circulation zone, which crosses the house from front to back with floor to ceiling windows at each end. On each side of these windows, two large wood-covered caissons are supported by the ground floor, which is clad in stone with large windows overlooking the back yard.  

Elegant metal insertions accent the wooden siding, windows, and air intakes in the roof, lending a perfect balance to the whole.

Inside this clearly defined space lie the entrance hall and living room in the front, the kitchen and dining room in the back, and the office and master bedroom upstairs. The relationship between the rooms is reinforced by the minimalist staircase, railings, and tempered glass walkway, and by the large openings between the ground floor and the second floor.