• Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery
  • Augustinian Monastery

Augustinian Monastery

La Fiducie du patrimoine culturel des Augustines

Category

Culture , Restoration and rehabilitation , Health and research


Client

La Fiducie du patrimoine culturel des Augustines


Location

Quebec (Quebec) / Canada

Date

2015


Budget

25 M$ (36 M$ global)

Area

-


Credits

WAA - Architecture du paysage

WSP - Structure

CIMA+ - Mécanique

Photos © Stéphane Groleau


Awards and mentions

  • Real Estate Award of Excellence of the Urban Development Institute of Quebec (UDI), Public Service category

  • Excellence Award of the Conseil du patrimoine religieux du Québec, Reuse category
  • Prix Thomas-Baillairgé de l'Ordre des Architectes du Québec

  • Roofing Canada Award, Canadian Roofing Contractor's Association

  • Mérite d’architecture de la Ville de Québec, Public Award

  • Mérite d’architecture de la Ville de Québec, Universal Accessibility

  • Mérite d’architecture de la Ville de Québec, Heritage in a Heritage Site


Description

Monastère des Augustines, site of the first hospital in North America north of Mexico, offers visitors a unique holistic wellness experience and direct contact with the rich heritage of the Augustines.

 

The project includes a museum visitor’s path describing the legacy of the Augustinian Sisters and their contribution to the development of health care in Quebec, as well as archives, an exhibition space, a restaurant, areas reserved for retreats, and a guest room section focusing on holistic health. An entire floor has been added above the sisters’ residence to house a conservation facility for the collections of all the Augustinian monasteries in Quebec.  

 

The new reception hall, a structurally separate interstitial building is located where the circulation zones from the various wings intersect. This glassed-in section is designed to reflect the community’s openness, house the reception areas, clearly define the circulation zones, and showcase the historic buildings’ façades.